Preventiva je boljša kot kurativa – tudi pri psih – Caninaviva

Caninaviva

Preventiva je boljša kot kurativa – tudi pri psih

12 najpogostejših vzrokov za poškodbe in 12 preprostih preventivnih ukrepov,

ki jih lahko daš v prakso že danes in svojemu psu omogočiš dolga leta brezskrbnega tekanja.

1# Drseče površine

PREVENTIVA: Položimo preproge

Ljudje hodimo po celih stopalih, psi pa hodijo po prstih. Pravimo, da so prstarji ali digitigradi.  Ob gibanju se morajo s kremplji oprijeti tal, kar pomeni, da jim hoja, tek ali veselo pozdravljanje obiskov na drsečih površinah predstavljajo velik izziv. Drseče površine so tudi glavni vzrok mišičnih poškodb pri psih zato je smiselno, da se jim zunaj ognemo, doma pa položimo preproge ali druge alternative, ki psu nudijo dober oprijem. Tudi če psu “spodrsne samo občasno”, mu bodo preproge dale večjo stabilnost, samozavest pri gibanju, verjetnost poškodb pa bo še manjša.

Več o drsečih površinah in zakaj so glavni razlog poškodb pri psih si lahko prebereš TUKAJ (klik).

2# Predolgi kremplji

PREVENTIVA: Redno krajšanje

Predolgi kremplji lahko vplivajo na držo in gibanje psa, kar povzroči nepravilno prerazporejanje telesne teže in s tem kompenzacije, nepotrebne napetosti mišic in bolečine. Kot že omenjeno, psi hodijo po prstih, zato predolgi kremplji zmanjšajo oprijem s tlemi in povzročajo pogostejše zdrse in s tem poškodbe. Če psa slišiš ko hodi po stanovanju ali opažaš, da se spotika, je skrajni čas za pedikuro.

Kako pravilno postriči kremplje, si lahko ogledaš TUKAJ (klik) pomaga pa ti lahko tudi veterinar.  Striženje krempljev je za marsikaterega psa in skrbnika nočna mora – ampak ni potrebno, da je temu tako. Z malo iznajdljivosti in potrpežljivosti je lahko tudi striženje krempljev prijetna izkušnja. Poleg običajnega striženja krempljev obstajajo tudi druge alternative – kremplje lahko psu pobrusimo mi ali si jih sam (“scratch borad nail trimming”).

3# Metanje žogic, palic in borbena igra

PREVENTIVA: Poiščemo alternativo

Metanje žogic in ostalih predmetov je pogosto vsakodnevna aktivnost s katero se zabavajo številni skrbniki in psi, vendar na žalost ni najbolj priporočljiva. Pri lovljenju žogice pride do prerazporejanja velikih sil in s tem večanja možnosti za poškodbe pri zaviranju, pristajanju in zavijanju. Poleg tega ima lovljenje lahko negativen vpliv na psihično stanje psa, zato je potrebno dobro premisliti ali je aktivnost smiselna ali jo lahko zamenjamo s katero drugo, bolj varno alternativo.

Več o metanju žogic, posledicah in alternativah si lahko prebereš TUKAJ (klik).

Na tem mestu bi omenila še borbeno igro oz. igro vlečenja. Paziti moramo, da igra ni pregroba, saj je pasji vrat zelo občutljiv. Izogibajmo se tudi kakršnem koli dviganju psa v zrak, medtem ko drži igračo v gobcu.

4# Višina posode za hrano in vodo

PREVENTIVA: Posodi dvignemo na primerno višino

O višini posode za hrano in vodo je smiselno razmisliti, če se pes ob hranjenju in pitju pretirano sklanja ali steguje. To je še posebej pomembno, če ima pes težave v vratnem predelu in prednjih nogah.

Višina posode naj bi se ujemala z višino ramen psa, kar omogoča, da je pozicija kar se da nevtralna. Pomembno je tudi to, da se posoda med hranjenjem ne premika in da ni preveč globoka.

5# Prekomerna telesna teža

PREVENTIVA: Vzdrževanje primerne telesne teže in primerna prehrana

Debelost je bolezen, pri kateri se v telesu pojavlja presežek maščobnega tkiva. Povzroči lahko resne zdravstvene težave in močno skrajša življenjsko dobo psa. Odvečno maščobno tkivo znatno obremeni sklepe in kosti ter vodi do dodatnih vnetij in s tem še večjih bolečin. Obremeni pa tudi delovanje prebavil in dihal. Za oceno splošne telesne kondicije psa lahko uporabimo t.i. ‘Body Condition Score’ (klik).

Vzrokov za pojav prekomerne telesne teže psa je več, zato je dobro, da nam pri hujšanju pomaga tudi veterinar ali svetovalec za prehrano.

6# Premajhno, neudobno ležišče

PREVENTIVA: Dovolj velika, ortopedska postelja

Kvaliteten spanec je ključen za dobro počutje psa in včasih samo preprosto dejanje, kot je menjava postelje, privede do opaznega izboljšanja počutja. Največji problem predstavljajo premajhni boksi, ukrivljene plastične postelje in pletene košare, ki psu onemogočajo, da bi se njegove mišice popolnoma sprostile. Pes je prisiljen v določen položaj, kar lahko privede do mišičnih in fascialnih napetosti, nelagodja v telesu ter težjega doseganja regenerativnega REM spanca.

Psi spijo polifazično, kar pomeni, da spijo v več krajših intervalih. Med intervali pogosto zamenjajo ležišče, se sprehodijo do posode za vodo, se pretegnejo in regulirajo primerno telesno temperaturo tako, da nekaj časa spijo na hladnem, spet drugič bolj na toplem. Zapiranje v boks jim to vedenje, ki je za vrsto naravno, onemogoča.

Priporočljiva je uporaba dovolj velikih, ortopedskih postelj, ki se ne pogrezajo in psu omogočajo, da izbere pozicijo za spanje in iz njih brez težav vstane. Lahko mu ponudimo tudi več različnih postelj in opazujemo, na kateri spi najraje. Nekaterim psom paše tudi dvignjen rob pri postelji ali dodatna blazina, ki jo uporabijo kot naslonjalo za vrat in glavo.

Vir: K9 Ballistics

7# Skakanje v/iz avta, sedežne

PREVENTIVA: Psa dvignemo ali uporabimo klančino

Pri skoku iz avta na asfalt ali iz sedežne na parket pogosto pride do zdrsov in prevelike sile ob pristanku, kar lahko privede do poškodb sklepov in mišic prednjih nog ter hrbtenice – še posebej zato, ker pes ni ogret.
 
Skakanje v avto ali na sedežno pa lahko predstavlja izziv psom, ki imajo težave z zadnjimi nogami, ki niso zmožne takšnega odskoka.
Zelo preprosta rešitev je, da psa dvigamo, uporabimo klančino ali manjše stopničke za dostop. Tukaj bi omenila še to, da pri vožnji z avtom poskrbi, da se pes lahko med vožnjo udobno uleže in se ne premetava po avtu.
 
Če pes noče skočiti v/iz avta, se moramo dvakrat vprašati ali je res trmast ali preprosto ne zmore.
Primer doma izdelane klančine za dostop do sedežne garniture

8# Hoja po stopnicah

PREVENTIVA: Omejimo hojo po stopnicah, psa nesemo

Prav tako kot pri #7 točki, podobno velja tudi tukaj. Če se le da, omejimo hojo po stopnicah, psa nesemo ali položimo preproge.

9# Nepripravljeno telo

PREVENTIVA: Psa pred aktivnostjo ogrejemo in po aktivnosti počasi umirimo in ohladimo

Tako kot pri ljudeh, tudi pri psih do poškodb pogosto pride ravno, ko niso ogreti za dano aktivnost. Psa ogrejemo tako, da je prvih 10 minut na sprehodu na povodcu in šele potem ga spustimo. Pri pasjih športih pa je ogrevanje druga zgodba in kot pri vseh športnikih zahteva večjo pozornost in kombinacijo različnih vaj ter masažnih tehnik.

Po aktivnostih psa ohladimo tako, da sprehod zaključimo z umirjenimi aktivnostmi (npr. zadnjih 10 minut sprehoda psa spet pripnemo na povodec). Psa nikoli ne dajemo razgretega v avto.

10# Prekomerna aktivnost pasjih mladičkov

PREVENTIVA: Aktivnost prilagodimo zmožnostim mladička

Predvsem moramo razumeti, da mladički niso mali odrasli psi, zato moramo aktivnosti prilagoditi njihovim zmožnostim. Le tako bodo lahko zrasli v vitalne in zdrave odrasle pse.
 
O primerni aktivnosti pasjih mladičkov sem že pisala, zato ti predlagam, da si prebereš TA blog (klik), kjer izveš več o tem, kako mladički rastejo, kaj so rastne plošče, katere aktivnosti niso priporočljive in kako jih lahko na varen način zaposliš.
 

11# Ne-primerna oprema in vlečenje na povodcu

PREVENTIVA: Uporaba H/Y oprsnice in učenje hoje na popuščenem povodcu

V debati “ovratnica ali oprsnica” z vidika fizičnega in psihičnega zdravja psa zmaga oprsnica primerne ( ! ) oblike. Ovratnica je v redu, a le dokler nanjo ne pripnemo povodca in jo uporabljamo samo za identifikacijo.
 

Kakšna je optimalna oprsnica, ki ne ovira gibanja psa?

  • Je H oblike, če jo pogledamo od zgoraj
  • Je Y oblike, če jo pogledamo od spredaj
  • Ima sponko za pripenjanje na hrbtu in ne na prsnem košu
  • Ne žuli za prednjimi nogami/lopaticami in leži na rebrih
  • Je pravilno nameščena – ni ne pretesna, ne preveč ohlapna
  • Je pravilno nameščena spredaj na prsnico in ne leži previsoko (višje ležeče oprsnice imajo v kolikor pes povleče enak učinek kot ovratnice – psa davijo in pritiskajo na zelo ranljive strukture v vratu)

Ko poskrbimo za primerno opremo, pa lahko psa naučimo še hoje na popuščenem povodcu. V ta namen priporočam knjigo “My dog pulls. What do I do?” ali posvet z inštruktorjem, ki uporablja psom prijazne metode.

12# Ne-prepoznavanje znakov bolečine

PREVENTIVA: Pozorno opazovanje psa in pravočasno ukrepanje ob prepoznavi znakov bolečine

Psi bolečino zelo redko pokažejo z vokalizacijo. Je res, da so nekateri bolj občutljivi in drugi bolj stoični, a to še ne pomeni, da jih ne boli. Prikrivanje znakov bolečine je pri živalih evolucijsko. V naravi si ne morejo privoščiti, da izpadejo ranljivi, saj tako postanejo lahek plen.
 
Nekje sem zasledila podatek, da več kot 50% znakov bolečine pri psih skrbniki spregledamo. Pomembno je, da se naučimo pozorno opazovati subtilne znake bolečine, ki jih kaže pes, saj lahko le tako zaznamo najmanjša odstopanja od normalnega in ukrepamo pravočasno. Pri prepoznavanju znakov bolečine ti lahko pomaga dokument ‘5 stebrov bolečine’, ki si ga lahko preneseš s klikom na spodnji gumb. Vabljen/a pa tudi k branju novega prispevka o prepoznavanju znakov bolečine pri psih (klik).
 

Za konec…

Vem, da upoštevanje vseh zgoraj naštetih ukrepov ni vedno mogoče. Bistvo je, da se jih zavedamo in damo v prakso tiste, ki so izvedljivi. In prosim ne sodi se, ker tega nisi vedel/a prej – vsi se učimo in trudimo po svojih najboljših močeh.

Za kakršna koli dodatna vprašanja in informacije sem ti vedno na voljo.

Urša