Masaža psov: Kaj je Lenton Metoda™? – Caninaviva

Caninaviva

Masaža psov: Kaj je Lenton Metoda™?

Masaža psov Lenton Metoda Lenton Method

Lenton Metoda je unikaten pristop k reševanju mišično-skeletnih težav in managementu kronične bolečine. Razvila jo je Natalie Lenton, direktorica Canine Massage Therapy Centre in ustanoviteljica Canine Masssage Guild, ki je svoje obsežno znanje masaže prilagodila pasji anatomiji.

V čem se torej Lenton Metoda razlikuje od drugih tehnik masaže psov in kako lahko vašemu psu življenje obrne na bolje?

Lenton Metodo™ sestavljajo 3 glavni koraki, ki omogočajo celostno obravnavo psa:

  1. Napredna palpacija
  2. Body Mapping
  3. 7 Protokolov

Napredna palpacija

Palpaciji lahko rečemu tudi »umetnost gledanja s prsti«, saj s posebnimi načini tipanja in izolacije mišic iščemo mišične in miofascialne težave ali poškodbe. Palpacijo tkiv bi lahko primerjali z branjem brailove pisave, samo da v tem primeru ‘beremo’ tkiva in ne besed.

Body Mapping

‘Body Mapping’ je drugi korak metode in vključuje obsežno in precizno anatomsko karto mišičnih in miofascialnih težav, ki se uporablja v kombinaciji s palpacijo tkiv.

Vsebuje najbolj pogoste lokacije težav kot so: mišični nategi, trigger točke, adhezije, hipotoničnost/hipertoničnost, hipertrofičnost/atrofičnost in fascialne restrikcije; ki na X-Ray posnetkih niso vidne.  ‘Body mapping’ torej pomaga pri lažji identifikaciji poškodb in omogoča hitrejšo oceno stanja psa.

7 protokolov

Glavni korak Lenton Metode™ pa je unikatnih 7 protokolov direktnega miofascialnega sproščanja, s katerimi ustvarjamo prostor med sloji fascij in mišic. S tem izboljšamo obseg gibanja sklepov in zmanjšamo kronične bolečine – brez direktne manipulacije sklepov.

Protokoli so izjemno učinkoviti:

  • Pri psih, ki kažejo znake staranja
  • Za lajšanje kroničnih bolečin
  • Za rehabilitacijo poškodb mehkih tkiv
  • Za podporo pri ortopedskih težavah – artritis, kolčna in komolčna displazija, spondiloza, izpah pogačice
  • Za podporo pred in po operacijah – npr. operacija križnih vezi
  • Pri psih s težavami z anksioznostjo in reaktivnostjo
  • In kot podpora športnim in delovnim psom, da ostajajo v top formi

Po masaži ponavadi najprej opazimo povečan obseg gibanja, zmanjšanje bolečin, izboljšanje drže in splošno boljše počutje psa. Protokoli direktnega miofascialnega sproščanja se uporabljajo v kombinaciji s športno, švedsko, masažo globokih tkiv in indirektnim miofascialnim sproščanjem. Kombinacija tehnik, prilagojenih vsakemu psu posebej, daje izjemne rezultate že po 1-3 masažah.

Na dveh britanskih univerzah so v teku tudi klinične študije s posebnim poudarkom na Lenton Metodi™.
Več info: Vet Times

Zakaj ponavadi priporočam 3 masaže v roku 3 tednov?

Če želimo izboljšati stanje psa s poškodbami mehkih tkiv, kroničnimi bolečinami, ortopedskimi težavami in težavami v mobilnosti, je potrebno, da smo realistični. Do kroničnih bolečin, težav z gibanjem, miofascialnih in mišičnih poškodb v večini primerov ne pride čez noč – velikokrat se težave kopičijo mesece ali celo leta, zato je nerealno pričakovati, da bomo z eno masažo odpravili vse.

3 masaže v roku 3 tednov torej v takih primerih priporočam, da se pes navadi na celoten potek in da telesu pustimo čas za prilagoditev na spremembe. Z vsako masažo se tkiva bolj in bolj sproščajo, kar omogoča, da odkrijemo osnovni vzrok problema – podobno kot da bi lupili sloje čebule.

PRIMER: Če je mišica hipertonična, trda na otip, ji lahko po eni masaži ali dveh povrnemo normalen tonus. Tkivo postane prožno in pri naslednji palpaciji, na primer, odkrijemo trigger točko, ki se je skrivala spodaj. Ko trigger točko sprostimo, se ‘pod njo’ mogoče nahaja brazgotinasto tkivo, ki je pogosto glavni vzrok za pojav občasnega šepanja in kronične bolečine.

Po 3 masažah se lahko po potrebi dogovorimo za vzdrževalne masaže – odvisno od vsakega psa posebej. Nikoli ne predlagam več masaž, kot menim, da bi jih bilo potrebno izvesti za izboljšanje in vzdrževanje stanja.

Zaključek

Lenton Metoda™ je torej 3 stopenjski pristop za rehabilitacijo mišičnih poškodb in miofascialnih težav, ter za management kronične bolečine, ki je pogosto značilna za ortopedske težave, kot sta na primer artritis in kolčna displazija. Je varna, ne-invazivna, etična in cenovno dostopna. Rezultati, ki jih skrbniki vidijo in pes občuti, so običajno vidni med 1-3 masažami.

Rezervacija termina ali brezplačnega posveta