Omega 3 maščobne kisline za preventivo pred težavami s sklepi – Caninaviva

Caninaviva

Omega 3 maščobne kisline za preventivo pred težavami s sklepi

Zdravje naših štirinožcev je za nas izrednega pomena in med pomembnejšimi vidiki zdravja psov so tudi zdravi sklepi, ki so ključni za njigovo mobilnost in vitalnost. Omogočajo jim gibanje, tekanje, igranje in druge aktivnosti.

Vendar pa lahko s staranjem naš kosmatinec razvije vrsto težav s sklepi, ki lahko ovirajo njegovo vsakdanje življenje, saj so zanj izčrpavajoče in boleče. Med najpogostejšimi starostnimi boleznimi je osteoartritis in sorodne vnetne bolezni, ki so ponavadi tudi degenerativne narave ter s časom povzročajo vedno hujše težave in bolečine.

Čeprav za mnoga od teh stanj ni zdravila, obstajajo načini za njihovo preprečevanje in obvladovanje. Eden najučinkovitejših in hkrati najbolj varnih načinov je ta, da tvoj kuža zaužije dovolj maščobnih kislin omega-3.

To so bistvena hranila za našega kužka – esencialne maščobne kisline, ki jih ne more proizvajati sam in jih mora pridobiti s prehrano.

Zakaj psi potrebujejo omega 3 maščobne kisline?

Omega-3 maščobne kisline so pomembne za splošno zdravje psa, a še posebej za zdravje sklepov.

Ena od glavnih prednosti omega-3 maščobnih kislin v tem oziru so njihove protivnetne lastnosti. Vnetje je normalen odziv telesa na poškodbo ali okužbo, kronično vnetje pa lahko prispeva k razvoju težav s sklepi, kot je že omenjeni osteoartritis. Omega-3 maščobne kisline lahko pomagajo zmanjšati vnetje v sklepih, kar lahko tvojemu psu ublaži bolečino, oteklino, okorelost in druge težave.

Poleg svojih protivnetnih lastnosti lahko omega-3 maščobne kisline pomagajo tudi pri regeneraciji in hidraciji hrustanca in sklepnega tkiva. Hrustanec je vezivno tkivo, ki blaži stik kosti v sklepu in omogoča nemoteno gibanje. Ko se tvoj kuža stara, ali še huje spopada z osteoartritisom, se mu hrustanec začne obrabljati, kar lahko povzroči otekanje, togost in bolečine.

K sreči lahko Omega-3 maščobne kisline pomagajo podpirati hidracijo in obnovo hrustanca, kar mu posledično prav tako pomaga preprečiti razvoj težav s sklepi.

Ne samo, da Omega-3 maščobne kisline pomagajo zmanjšati vnetje in izboljšajo gibljivost sklepov:

  • imajo tudi pozitivne učinke na srce in ožilje ter izboljšanje kognitivnih funkcij,

  • lahko pomagajo pri izboljšanju njegove kože – pri odpravljanju suhe kože in srbenja,

  • pomagajo pa tudi pri zmanjševanju izpadanja dlake in izboljšanju njenega sijaja.

Kako lahko dodajamo omega 3 maščobne kisline v prehrano psa?

Te maščobne kisline najdemo v mastnih ribah, kot so losos, tuna, sardine in skuše, v morskih oljih, pa tudi v nekaterih rastlinskih virih, kot so laneno seme, laneno olje, chia semena in orehi.

V prehrani naših hišnih ljubljenčkov pa Omega 3 maščobne kisline ponavadi niso prisotne v zadostni količini:

  1. Če pes ne uživa dovolj morske hrane, je malo verjetno, da bo dobil dovolj Omega 3 maščobnih kislin iz svoje hrane.

  2. Poleg tega je večina hrane, ki jo kupujemo, obdelana in vsebuje manj hranil, kot jih imajo sveže in naravne sestavine.

  3. Psi, ki se hranijo s pretežno konzervirano hrano, pa imajo to smolo, da se v procesu konzerviranja Omega 3 maščobne kisline uničijo.

Če je tvoj pes na prehrani, ki ne vsebuje dovolj omega 3 maščobnih kislin, mu lahko pri doseganju potrebnih ravni teh pomembnih hranil pomagajo prehranska dopolnila. Gre za posebne mešanice omega 3 maščobnih kislin, ki so ti običajno na voljo v obliki kapsul ali olj.

Da so prehranski dodatki omega-3 maščobnih kislin lahko učinkoviti pri izboljšanju zdravja pri psih s težavami s sklepi, pa so potrdile tudi raziskave.

Študija objavljena v Journal of American Veterinary Medical Association, je na primer pokazala, da se je pri psih z osteoartritisom, ki so prejemali dodatek Omega-3 maščobnih kislin, pokazalo izboljšanje njihove mobilnosti in zmanjšanje bolečine.

Prehranski dodatki z Omega 3 maščobnimi kislinami se še zlasti priporočajo kot preventiva – še preden nastopijo morebitne težave s sklepi. Na ta način se le-te pojavijo kasneje, ali pa se vnetja in bolečine pri tvojem psu sploh ne poznajo – kuža pa ohrani veselje do gibanja tudi do poznih let.

Kako izbrati ustrezno prehransko dopolnilo?

Če te skrbi zdravje sklepov tvojega psa, je pomembno, da izbereš visokokakovosten dodatek, ki je posebej oblikovan za pse, saj so nekateri človeški dodatki lahko strupeni za pse.

V primeru kakršnihkoli težav s sklepi ali drugih zdravstvenih težav se seveda pogovori s svojim veterinarjem, ki ti lahko zagotovi ustrezen pregled in diagnozo ter predpiše ustrezno zdravljenje in prehrano.

Veterinar ti bo tudi najbolje svetoval, katera prehranska dopolnila so primerna za tvojega psa glede na njegovo starost, pasmo, telesno aktivnost in zdravstveno stanje

Mnogi veterinarji ti bodo svetovali Antinol

Z Antinolom pravzaprav ne moreš zgrešiti – priporoča ga namreč že več kot 50 veterinarjev po celi Sloveniji, saj nima stranskih učinkov in je primeren za vse pasme psov, ne glede na njihovo starost ali fizično aktivnost.

Prav tako je olje v Antinolu bolj koncentrirano in učinkovito od drugih ribjih olj, saj je v enaki količini kar 100x močnejše od navadnega ribjega olja z DHA in EPA, ter 175x močnejše od klasičnega lososovega olja.

Če te zanima več o Antinolu, predlagam, da informacije poiščeš direktno pri čudovitih ljudeh, ki so to rešitev pripeljali v Slovenijo s klikom na to povezavo.

VIR: Roush JK, Cross AR, Renberg WC, Dodd CE, Sixby KA, Fritsch DA, Allen TA, Jewell DE, Richardson DC, Leventhal PS, Hahn KA. Evaluation of the effects of dietary supplementation with fish oil omega-3 fatty acids on weight bearing in dogs with osteoarthritis. J Am Vet Med Assoc. 2010 Jan 1;236(1):67-73. doi: 10.2460/javma.236.1.67. PMID: 20043800.