Drseča tla: glavni vzrok poškodb pri psih – Caninaviva

Caninaviva

Drseča tla: glavni vzrok poškodb pri psih

Drseče površine

Vsi si želimo, da bi bili naši psi srečni, zdravi in aktivni tudi na stara leta, zato je ključnega pomena, da razumemo naravo njihovega gibanja in njihove omejitve, ter temu po potrebi prilagodimo aktivnosti in prostore v katerih bivajo.

Kaj je torej glavni vzrok mišičnih poškodb pri psih? Zelo preprosto – drseča tla. Naj razložim.

Ljudje hodimo po celih stopalih, psi pa hodijo po prstih. Pravimo, da so prstarji ali digitigradi.  Ob gibanju se morajo s kremplji oprijeti tal, kar pomeni, da so hoja, tek ali lovljenje žogic na drsečih površinah precej bolj zahtevni, kot bi si lahko predstavljali.

Malo za šalo, veliko za res.

Si predstavljate, da bi bilo celo stanovanje kot ledeno drsališče ali mokra kopalnica in bi se vsakič, ko bi se želeli premakniti ali ponesreči napravili prehiter gib, znašli na tleh? V špagi, ki je drugače ne morete narediti? Desetkrat na dan? Ob vsakem padcu bi bolj bolelo, polni bi bili modric, nategnjene in strgane mišice ne bi imele časa, da se regenerirajo, vaša mobilnost in razpoloženje pa bi se iz dneva v dan slabšala. Verjetno bi kmalu začeli šepati, ker bi vas bolelo koleno ali kolk. Spremenili bi tudi svojo držo in način premikanja, da bi lažje prenašali bolečino.

Si predstavljate, da ste pes, ki vsak dan živi na laminatu, parketu, ploščicah ali marmorju? In da padete vsakič, ko prehitro zvozite ovinek, ker je vaš skrbnik po celem dnevu končno prišel domov? Ali pa ste dobili najbolj zabavne obiske in vam ob pozdravljanju vseh teh čudovitih ljudi vse 4 noge meče na vse možne konce? Verjamem, da ni prijetno. In jim tudi ni. Poškodbe se kopičijo, psa vozimo na vse možne terapije, hidroterapije, laserje, fizioterapije, akupunkture, masaže, stanje pa se še vedno ne izboljšuje – ker ne odpravimo vzroka.

In kako lahko poškodbe preprečimo, omogočimo hitrejši napredek in dolgoročne rezultate?

Je precej preprosto in relativno poceni: položimo preproge; kjer pes skoči dol s kavča, na ovinkih, hodnikih in velikih površinah, kjer se pes najbolj pogosto giba in kjer je verjetnost za padce velika. Ni nujno, da so preproge po celem stanovanju – lahko jih položite na način, da se pes “igra”, da je vsepovsod, kjer ni preproge “lava”. Seveda preproge niso edina rešitev. Na trgu obstaja kar nekaj alternativ (npr. protizdrsni trakovi, ki jih lahko nalepite na stopnice, joga podloge, tatami plošče, posebne talne obloge, ToeGripps…), ki so včasih bolj priročna rešitev, predvsem z vidika higiene. Bistvo je, da psu ne drsi.

Spodrsavanje in ponavljajoči se gibi so stalnica pri skoraj vseh psih, ki živijo z nami in povzročajo boleče natege mišic, kar vodi do drugih mišičnih in tudi ortopedskih težav.

Pri psih se take poškodbe kažejo kot:

  • Šepanje
  • Upočasnjevanje
  • Prezgodnje staranje
  • Spremembe v obnašanju
  • Otrdelost
  • Zakrčenost
  • Spremembe v rasti dlake
  • Spremembe v gibanju in drži

Pred masažami se vedno pogovorimo o okolju v katerem živi pes, da ugotovimo, kaj je morebiten vzrok za poškodbe in kaj lahko naredimo, da jih preprečimo v nadaljnje.

Položite preproge – že včeraj. Je najbolj preprosta stvar, ki jo lahko naredite za izboljšanje počutja in fizičnega zdravja vašega psa.

Rezervacija termina ali brezplačnega posveta