Metanje žogice psu: DA ali NE? – Caninaviva

Caninaviva

Metanje žogice psu: DA ali NE?

Metanje, lovljenje in prinašanje žogic je glavna in pogosto vsakodnevna aktivnost marsikaterega skrbnika in psa. Zelo redko pa nas kdo izobrazi o tem, kakšne posledice ima lahko nepremišljena igra na fizično in psihično stanje našega psa.

Je torej pasje lovljenje žogic res tako nedolžno?

Z eno besedo – ne. Pa poglejmo zakaj.
 

Fizični vidik

Pri lovljenju žogic in ostalih letečih predmetov smo priča hitremu prerazporejanju velikih sil. 

Vržeš žogico, pes silovito štarta iz mirovanja, med lovljenjem žogice morda skoči, se zvije in pristane na zadnjih nogah ali pa nekontrolirano zavije in se sliovito ustavi. Kar je popolna formula za katastrofo.

Zadnje noge so primarno odgovorne za pogon in nikakor niso prilagojene za pristajanje po visokih skokih. Na telo jih pripenja kolčni sklep, medtem ko je sklep prednjih nog s trupom izključno mišični, saj psi nimajo ključnice, tako kot jo imamo mi. To prednjim nogam omogoči boljšo sposobnost prenašanja velikih sil. Naloga prednjih nog je torej zaviranje, zavijanje in pristajanje, zadnjih pa pogon.

ZANIMIVOST: Prednje noge nosijo 60 % celotne teže psa, za razliko od zadnjih nog, ki nosijo samo 40 %. V gibanju in pri poškodbah pa se to razmerje primerno prilagodi.

 
“Ampak mojemu psu metanje žogice ne škoduje.”

Mikro poškodbe, ki nastanejo ob metanju žogic, velikokrat dolgo časa ostanejo skrite in se pogosto nabirajo leta in leta. Psi hodijo po 4 nogah, kar pomeni, da lahko z razbremenjevanjem in kompenzacijo drugih delov telesa prikrijejo manjše poškodbe, ki čez čas vodijo do večjih težav in sklepnih obolenj. Do poškodbe redko pride »kar na enkrat«.

Psi se na neravnovesje v telesu prilagodijo relativno hitro, zato včasih težko opazimo, da nekaj ni v redu.


Zaradi pretiranega vznemirjenja in povišane ravni stresnih hormonov v krvi, se težave pogosto pokažejo šele ko se pes umiri, nekatere simptome, kot je na primer hipertrofija mišic zaradi kompenzacije, pa lahko nehote zamenjamo s tem, da je pes fit.

Če poškodbe ne opaziš, še ne pomeni, da je ni.

Psihični vidik

Ko žival v naravi lovi, po ulovu sledi zaslužen počitek, ki omogoča telesu, da normalizira stanje v telesu.

Žogico pogosto vržemo večkrat zaporedoma, vsak dan, in tako dobimo psa, ki se zaradi konstantno povišane ravni stresnih hormonov težko umiri in daje vtis, da potrebuje vedno več gibanja. Zato mu še bolj vztrajno mečemo žogico in mislimo, da potrebuje zato, ker pride domov vznemirjen,  še več gibanja. V resnici pa je ravno nasprotno – potrebuje počitek.

MATEMATIKA: Koliko zajcev bi vsak dan ujel pes, v primerjavi s tem, kolikokrat mu vržemo žogico?


Povišan srčni utrip, povišane ravni adrenalina in kortizola, pretirana navdušenost, nezmožnost učenja, zmanjšanje kontrole in povečana frustracija so pogosto razlog za pojav vedenjskih težav.

“Ampak moj pes ob metanju žogice uživa.” Pa res?

Metanje žogic in fizična rehabilitacija

Ko k meni na masažo pride pes, ki okreva po poškodbi ali pa ima katero izmed ortopedskih težav, je to ena izmed prvih stvari o kateri se s skrbnikom pogovoriva. Metanje žogice upočasni fizično rehabilitacijo in ga močno odsvetujem, saj nima velikega smisla odpravljati simptomov, če ne odpravimo vzroka. Pomembno je, da se težave lotimo celostno in poskrbimo za preventivo in zmanjšanje možnosti nadaljnjih poškodb. Prav tako, kot se izogibamo stopnicam, skakanju z višine in drsečim površinam, se izogibamo tudi metanju žogic.

5 alternativ metanju žogice

…ali kako lahko na drugačen način zaposliš in utrudiš svojega psa.

1# Iskanje priboljškov

Iskanje priboljškov lahko izvedemo na 101 način. Priboljške lahko potresemo po travi, šnofki,  jih skrijemo v šnof žogo, rolice toaletnega papirja ali z njimi naredimo zabavno sled (klik). Pomembno je, da zahtevnost povečujemo počasi in v tempu, ki psu odgovarja.

POZOR: Pri iskanju priboljškov je najbolj pomembno to, da jih izvajaš, ko pes NI LAČEN. Če je pes lačen so igre z iskanjem priboljškov zelo frustrirajoče in povzročajo nepotreben dodaten stres.

Torej: pes naj bo sit!

#treatsearch


2# Skrivanje žogice

Namesto metanja lahko poskusimo s skrivanjem žogice. Pri tem ne pride do nekontroliranih zavojev, saj lahko pes oceni, kdaj mora začeti upočasnjevati. Najprej lahko žogico skrijemo tako, da pes vidi, kje je, potem pa počasi povečujemo zahtevnost in jo skrijemo, ko pes ne gleda. Lahko jo skrijemo v stanovanju, visoki travi, gozdu ali kje drugje. Uporabi domišljijo, samo pazi, da je teren varen.

NAMIG: Lahko uporabiš tudi katero koli drugo igračo, ki je tvojemu psu ljuba.


3# Sledenje

Psi imajo izjemen voh. Si se mu že kdaj skril/a v gozdu in te je brez težav našel? Naučimo ga lahko slediti ljudem, živalim (npr. drugim psom), iskanja izgubljenih predmetov (npr. ključev) ali iskanja določenega vonja (klik)

4# Plavanje

Če vaš pes rad plava je to aktivnost, ki je odlična za krepitev mišic, hkrati pa ne povzroča prevelikega pritiska na sklepe. Za daljše plavanje je smiselna uporaba rešilnega jopiča, kar bo izboljšalo tehniko plavanja.

5# Opazovanje okolice

Včasih se zdi, da nemirni psi z veliko energije potrebujejo več gibanja, ampak pogosto je ravno obratno. Poskusita se na sprehodu za 5 minut ustaviti in samo mirno opazovati okolico. Malo skrajšaj povodec in počakaj, da se pes umiri. Več o umirjanju in opazovanju okolice na sprehodu si lahko prebereš TUKAJ (klik).

BONUS#: Izlet v novo okolje

Se vedno sprehajata po eni in isti poti? Odlična popestritev za pasji nos je tudi to, da ne gresta na sprehod vedno po eni poti, ampak kdaj zavijeta v drugo ulico, zamenjata smer ali pa se odpeljeta na kakšen zanimiv kraj, kjer lahko kuža raziskuje in prebere časopis še kje drugje.

Nekaj najboljšega, kar lahko narediš za svojega psa je, da mu na sprehodu pustiš vohati.

#letthemsniff

 

Kaj pa, če me še vedno nisi prepričala?

Če te še vedno nisem prepričala, potem žogico vsaj zakotali po tleh, da ne pride do skokov in pristankov na zadnjih nogah, in uporabljaj žogice, ki imajo predvidljivo smer, ne tiste, ki se lahko odbijejo v naključne smeri. Psa pred aktivnostjo dobro ogrej in po aktivnosti ohladi. Žogico pa vrži maksimalno 1-2x in če gre, ne vsak dan. Pozornost nameni tudi izbiri podlage za igro, ki naj bo mehka in varna. To naj ne bo v dolino nagnjen teren, asfalt, drseče površine ali razmočen travnik poln lukenj.

Pri psih, ki imajo že težave z gibanjem in vedenjem pa je metanje žogic “no go” in ga resnično odsvetujem.

INFOGRAFIKA: 5 alternativ metanju žogice
Argentinska doga Alaya po masaži Caninaviva
.