Vpliv zdrave prehrane na telesno težo in vitalnost psa – Caninaviva

Caninaviva

Vpliv zdrave prehrane na telesno težo in vitalnost psa

Psi za svoje življenje v popolnosti potrebujejo pravilno oskrbo, kamor spada prehrana, ustrezna telesna aktivnost, spanec, ustrezna nega in ljubeč dom brez stresa. V današnjem modernem in hitrem tempu življenja se pogosto srečujemo z debelostjo in prekomerno telesno težo psov. Čeprav so včasih psi s kakšnim kilogramom preveč ljubki, pa to za njihovo zdravje in počutje ni najboljše. Vsa odvečna teža obremenjuje skelet psa in tako ima pes s preveč kilogrami večje tveganje za skeletna obolenja in prav tako večja tveganja za razvoj številnih bolezni.

V današnjem prispevku bi se radi dotaknili področja prehrane in vpliva na zdravje, vitalnost in telesno težo psa. Naravna in kakovostna hrana za pse namreč omogoča pravilno rast in razvoj skozi celotno obdobje rasti, ne obremeni pasjega organizma in omogoča optimalno absorpcijo hranil. S kakovostno hrano v pravilni količini bo pes ohranjal svojo optimalno telesno težo. Optimalna telesna teža pa je osnova za aktivno in vitalno življenje psa.

Optimalna telesna teža psa

Vsaka pasma psa ima določeno optimalno telesno težo, seveda pa lahko tvoj kuža od tega odstopa in ni popolnoma nič narobe. Psi mešanci nimajo določene telesne teže, prav tako včasih lastniki niti ne vemo, katere pasme prevladujejo in tako se zelo težko držimo predpisanih smernic.

Najbolj pomembno je, da imamo težo svojega psa vedno pod nadzorom.  Psa lahko tehtamo vsak teden ali na dva tedna, če je pes takšne velikosti, da ga lahko dvignemo na domačo tehtnico. Izjemno majhne in izjemno velike pasme je skoraj nemogoče pravilno stehtati doma.

Preprosta metoda, imenovana ocena telesnega stanja omogoča najboljšo oceno v kolikor smo seveda objektivni. Psa opazujemo s strani in od zgoraj ter palpiramo (nežno pretipamo) lopatice, hrbtenico, rebra, boke in spodnji del trebuha, da ugotovimo količino pokrite maščobe.

Ocena telesnega stanje temelji na 5- ali 9-stopenjski lestvici, pri čemer srednja številka na lestvici odraža optimalno telesno stanje, povezano s 15 % do 25 % telesne maščobe. Nižje številke pomenijo, da ima pes manj kot optimalno telesne maščobe. Višje številke so povezane s stopnjami prekomerne telesne teže in preveliko količino telesne maščobe. Ocena 5 od 5 ali 9 od 9 pomeni več kot 35 % telesne maščobe kar opisuje debelost pri psu.

Pravilna prehrana psa

Vsak pasji lastnik si prizadeva, da do debelosti sploh ne pride. Pomembno je, da psa skozi celotno življenje hranimo z uravnoteženo, naravno in kakovostno hrano. Uravnotežena hrana vsebuje vse hranilne snovi v pravih razmerjih, tako da pes vsak dan iz hrane dobi vsa esencialna hranila. Naravna hrana pomeni, da so sestavine, ki jih hranimo psu naravnega izvora brez konzervansov, barvil, umetnih arom in sintetičnih vitaminov ter mineralov.

Kakovostna hrana pa posega le po kakovostnih sestavinah preverjenega porekla, ki na koncu predstavljajo uravnotežen obrok.

Psa lahko hranite s surovo, kuhano, suho ali mokro hrano, lahko pa se odločite tudi za kombinacijo. Obstaja tudi hladno stiskana hrana za pse, ki je obdelana na nižjih temperaturah, v želodcu psa pa se ne napihne. Hladno stiskano hrano lahko tudi brez težav kombinirate s kuhanimi ali surovimi obroki.

Optimalno telesno težo omogočata kakovostna hrana, pravilna količina in dovolj gibanja

Kako shujšati psa na zdrav način

Če smo prišli do točke in spoznanja, da mora naš pes izgubiti kak kilogram je pomembno, da se tega lotimo na pravilen način. Pes mora telesno težo izgubljati postopoma. Za hujšanje izberemo zdravo, naravno in kakovostno hrano, ki vsebuje optimalni delež zdravih maščob. Kakovostna pasja hrana in količina obroka sta ključ do uspeha; do uspešnega in zdravega načina hujšanja.

Na začetku se držimo priporočene količine hrane nato pa na vsakih 14 dni zmanjšujemo dnevno količino hrane za 5%. Na tak način pes izgublja telesno težo postopoma. V tem procesu se skušamo izogniti priboljškom, prav tako pa psu ne dajemo priboljškov (razen, če jih upoštevamo pri količini dnevnega obroka) in hrane od mize. Če živimo v skupnem gospodinjstvu, o zdravstvenem stanju psa obvestimo vse družinske člane. 

Obstajajo pa tudi primeri, ko psa hranimo količinsko ustrezno s kakovostno in naravno hrano, pa se pes še vedno redi. V tem primeru je vsekakor potreben obisk pri veterinarju, saj lahko gre za nepravilno delovanje ščitnice. Prav tako pa je debelost lahko povezana z določenimi zdravili.

Bolezni povezane s debelostjo

Enako kot pri človeku, tudi za psa prekomerna teža ni zdrava in je lahko vzrok različnih bolezni. Različne študije dokazujejo, da psi z normalno telesno težo živijo dlje in imajo manjše tveganje za pojav bolezni, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen, vnetja trebušne slinavke in različne sklepne bolezni. Pri psih s povečano telesno težo je tudi več težav s kožo in dlako. Pod gubami kože se lahko razvijejo številna vnetja, saj ne pride do zračenja kože, dlaka pa lahko začne izpadati.

Določene pasme so bolj podvržene debelosti, zato je pri teh pasmah potrebna še dodatna natančnost pri odmerjanju hrane. Veliko bolj so obremenjeni različni notranji organi. Z debelostjo se poveča tudi krvni pritisk, kar v veliko primerih vodi v razvoj številnih bolezni ledvic in srca.

Kako lahko z masažo pomagamo pretežkim psom?

Prevelika telesna teža psa ovira pri gibanju in mu onemogoča, da bi zadovoljil osnovne potrebe. Daljši sprehodi so mu lahko prenaporni in vodijo do začaranega kroga bolečin, kar ga še bolj odvrne od aktivnosti, ki jih tako zelo potrebuje za zdravo telo.

Z masažo pretežkemu psu…

  • pomagamo sprostiti napete mišice, ki povzročajo nelagodje,
  • odpravimo mišične vozle in fascialne restirikcije
  • omogočimo, da se mišice optimalno krčijo in sproščajo,
  • in povečamo pretok krvi in limfe.

Rezultat tega je pes, ki je bolj mobilen, ni v bolečinah in si spet želi več gibati. 

To je ključnega pomena, če želimo, da pokuri več kalorij in se znebi tistih nekaj odvečnih kilogramov. 

Zdrava hrana in telesna aktivnost imata velik vpliv na kakovost pasjega življenja

Kot odgovorni lastniki moramo psa hraniti s kakovostno hrano in ustreznimi količinami hrane. Pes je aktivno bitje, ki uživa v gibanju in fizičnih aktivnostih, zato mu tega nikakor ne smemo odvzeti. Psu moramo omogočiti dovolj fizične aktivnosti in gibanja, da je njegov mišično-skeletni sistem zdrav in pripravljen na nove izzive.